טיפים לטיול בפיליפינים
מגיעים לפיליפינים?
מתכננים חופשה מהסרטים? טיול משפחתי?
מחפשים טיפים שימושיים? מידע על הפיליפינים?
בדף זה ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב לקראת טיול לפיליפינים. איך מגיעים, מתי מגיעים, איך מתניידים, מה אוכלים, מהם המקומות המומלצים, מה אסור לפספס? ועוד. טיול בפיליפינים הוא חוויה של פעם בחיים. תהנו!
מתי כדאי להגיע לפיליפינים? לחצו כאן
הפיליפינים – גן עדן של ממש!
הפיליפינים היא קבוצת איים בקרבת קו המשווה, מעט צפונה לו. איזור זה מאופיין במזג אוויר משווני, לכן מומלץ ללבוש בגדים דקים המותאמים למזג אוויר. חם ולעיתים לח, כמו כן חבישת כובע בזמן השהייה בשמש. במשך היום מומלצת שתייה מרובה. כאשר מגיעים לאזורים הרריים, מומלץ להצטייד בבגדים עבים יותר וארוכים.
עונות בפיליפינים ומזג האוויר:
הפיליפינים מחולקת למספר איזורים ואלפי איים, אך לא רק גיאוגרפית המדינה מחולקת כי אם גם ברמת מזג האוויר כמו שניתן לראות בתמונה המוצגת כאן למטה.
במרבית המקרים מזג האוויר יהיה כפי שכולם מציעים, וזה שבחודשים פברואר-מאי (עד סופו) מזג האוויר חם ויבש. החודשים יולי-אוקטובר מאופיינים בטייפונים והגשמים יורדים רוב שעות היום כאשר יש טייפונים, כאשר הטמפרטורות לרוב קבועות וחמות, בחודשים נובמבר-ינואר יחסית קריר ויבש.
טיפים לטיול בפיליפינים – משנת 2016 – מזג האוויר השתנה מעט וכעת ניתן לראות שינויים גם במהלך העונה הגשומה שהיא קצת פחות גשומה מהרגיל. העונה הגשומה הרשמית מתחילה בחודש יוני ומסתיימת איפשהוא שם בחודש אוקטובר, בד״כ בתחילת חודש אוקטובר.
לאחרונה אנו רואים שינויים לא קטנים במזג האוויר כאשר חודש יוני עדיין חודש יבש יחסית עם מספר ימי גשם קלים, חודש יולי כבר מתחיל להיות גשום מאוד לקראת סופו אך גם בו יש ימי שמש לא מעטים וחודש אוגוסט כבר נחשב לחודש קצת יותר גשום למרות שגם בחודש אוגוסט ניתן להינות מהמון ימים שמשיים.
החודשים הפחות יציבים…
החודשים אוגוסט, ספטמבר ואוקטובר לא כ״כ יציבים מבחינת מזג האוויר ולכן רצוי להימנע מתכנון טיול לפיליפינים, או לקחת בחשבון שירדו גשמים בימים לא צפויים ולקבל זאת בברכה במהלך הטיול. כמובן שנרצה שתבואו ותראו את יופיה של הפיליפינים, אך גם נרצה שתראו את המדינה בשמש, תוכלו להינות מצבעי הים, השמים והכי חשוב שלא יתבטלו טיסות, מעבורות וטיולים ויגרמו הפסדים כספיים לא מבוטלים..
חודש אוקטובר אמנם נחשב לסוף העונה הגשומה, אך בשנתיים האחרונות (נכון ל-2016 ואלך), חודש זה מתנהג כמו חודש בעונה גשומה, שכן עדיין ניתן לראות ימי גשם לא מעטים מה שיכול להעיב על הטיול.
חודש נובמבר כבר נחשב לחודש סביר מבחינת מזג האוויר והשיפור נראה בחודש זה בצורה טובה. הגשמים פוחתים וניתן לטייל ברוב החודש ללא גשמים. כמובן שעד חודש ינואר יש עדיין סיכויים לגשמים, אבל זוהי מדינה טרופית ולא ניתן להימע מגשמים, אלא לתכנן את הטיול עפ״י החודשים הנכונים יותר וע"פ מגוון טיפים לטיול לפיליפינים שתמצאו בדף זה.
* שימו לב – כשמחפשים ברשת מידע על הפיליפינים, ישנן המלצות רבות כן להגיע ולטייל בעונה הגשומה, אך זהו הימור על טיול יקר, ולפעמים יכול להרוס. כולם רוצים את התמונות האינטסגראמיות וכשגשום או מעונן, אין סיכוי לקבל תמונה כזו.
החודשים הכי מומלצים
במפה למעלה אנחנו רואים חלוקה מסויימת לאיזורים בהם יש פחות גשם ואיזורים בהם יש יותר, והחודשים המצויינים שם. אך גם את המידע הזה אפשר לקחת כבר בערבון מוגבל, שכן גם באיזורים הגשומים ניתן להבחין ביותר ימים יבשים.
החודשים המומלצים ביותר להגעה לפיליפינים מאמצע נובמבר ועד סוף חודש מאי ללא ספק. מעבר לגבולות גזרה אלו יתכנו גשמים ולעיתים קושי במעברים בין האיים בגלל ביטולי טיסות וים גלי.
התנהלות עם כספים בפיליפינים
הפזו הפיליפיני הוא המטבע המקומי, כרטיסי אשראי מכובדים כמעט בכל מקום ברחבי הפיליפינים, אך ישלזכור שבעיקר במסעדות מסודרות ומקומות מודרנים יחסית.
כמעט בכל מקום ניתן למצוא שירותים שונים להם זקוק המטייל, רשתות החלפת כספים פזורות לאורך כל המדינה. יחד עם זאת, מומלץ להצטייד בפזו פיליפיני לפני נסיעה לאיים או נסיעה לאזורים מרוחקים מהסיבה שיתכן ולא תמצאו מקום להחלפת כסף או ששער ההמרה יהיה גבוה מאוד באזורים אלו.
ההמלצה היא לפרוט את הסכום הגדול יותר במנילה (בשדה התעופה השער הטוב ביותר והמידי לאחר ההגעה).
במידה והנכם מטיילים באיזור הצפון (בנאווי וסגאדה), תוכלו למצוא כספומט רק בסגאדה, שכן בעיירה בנאווי אין עדיין כספומטים עדיין ורצוי להצטייד בכסף מראש לטיולים אלו.
גם בכספומט שבעיירה סגאדה יתכן מחסור בכסף ולכן שווה להביא עמכם קצת יותר כסף מהרגיל.
עיירות אל נידו, פורט ברטון ודומיהן, רצוי מאוד להביא כסף מראש עמכם, או ממנילה או במעבר דרך פוארטו פרינססה, על מנת שלא תתקעו ללא מזומנים שם.
באל נידו אמנם יש כספומט, אך רוב הזמן יש מחסור בכסף והוא לא מספיק, ולכן שווה להצטייד בכסף ליעדים אלו.
באיים סבו, קמיגין, בוהול, בורקאי יש כספומטים ואין בעיה למשוך כספים בהגעתכם.
חיסונים לפיליפינים
על הנוסע לפיליפינים להתחסן בחיסונים הנדרשים לפני צאתו בהתאם להמלצת מרפאת המטיילים, כמו כן במידה ומתכנן לנסוע לאזור הג'ונגלים והביצות, מומלץ לקבל מרשם לכדורים נגד מלריה.
לגבי תקנות משרד הבריאות, במידה והגעתם ממדינות נגועות בקדחת תתבקשו להמציא פנקס חיסונים עם החיסון המתאים.
* לא לשכוח ביטוח בריאות מקיף וחיסונים. רצוי מאוד לרכוש ביטוח מתאים לטיול המתקרב ובהחלט שחייבים לעשות זאת לפני הטיסה. לגבי רשימת החיסונים העדכנית, רצוי לבדוק עם לשכות הבריאות השונות, המספקות מידע על הפיליפינים. יש להתחיל את החיסונים זמן מסויים לפני הטיסה, כך שחשוב להתכונן ולבדוק זאת מבעוד מועד.
יש לבדוק את עדכוני חיסוני הקורונה ודרישות מדינת הפיליפינים בנוגע לנושא בקישור זה: דרישות כניסה לפיליפינים
הגעה לפיליפינים ומעבר בין איים
ניתן להגיע לפיליפינים ולנחות במנילה, קלארק, סוביק וגם סבו אם אתם ממשיכים ישירות לאיים – שהם שדות תעופה בינלאומיים, אך רוב הטיסות מתרכזות במנילה בשדה התעופה "יניוי אקינו".
לא לשכוח לרכוש כרטיס יציאה מהפיליפינים כאשר הנכם קונים כרטיס כניסה. שכן בשדות התעופה בדרך לפיליפינים לא יאפשרו לכם לטוס למדינה ותאלצו לרכוש כרטיס במקום, שיעלה הרבה יותר.
כניסה לפיליפינים – ויזה לפיליפינים
לאזרחי ישראל תונפק ויזה של 59 יום. בד"כ תונפק ויזה של 59 יום בכניסה למדינה ויש באפשרותכם לבקש 59 ימים במידה וקיבלתם רק 21 ימים.
שדה התעופה הראשי
שדה התעופה “נינוי אקינו” (נאיה) ממוקם כ- 7 ק"מ ממרכז העיר ושדות התעופה העיקריים של מנילה ממוקמים במרחק של קילומטר משדה זה. מתקנים עבור נכים – שדות התעופה ידידותיים לנכים ובעלי מוגבלויות, כיסאות גלגלים זמינים לפי בקשה מסגל הקרקע בשדה התעופה.
המסע שלכם למנילה ככל הנראה יסתיים בנמל התעופה הבינלאומי נינוי אקינו. מסלול טיסות זה, שמכונה לעתים קרובות NAIA, משרת בעיקר את מטרו מנילה ההומה וסביבותיה, ומשמש כנקודת הנחיתה למספר רב של טיסות למדינה, למעשה רוב הטיסות נכנסות דרך שדה תעופה זה.
ממוקם במרחב הדרומי של מטרו מנילה, ליתר דיוק בין Pasay ו-Paranaque, זהו גם מוקד אסטרטגי עבור הנוסעים ליעדים פיליפינים אחרים.
NAIA היא שער הכניסה העיקרי למבקרים מכל העולם ומכיל את הפעילות של חברות התעופה. עם ארבעת הטרמינלים הייחודיים שלה המוקדשים לחברות תעופה ספציפיות, לאלו המגיעים בפעם הראשונה יתבלבלו לעיתים כאשר יצטרכו להתחבר לטיסת המשך לאיים השונים או למדינות אחרות, שלא לדבר על שפע אפשרויות התחבורה המוצעות.
ארבעת השערים של NAIA
NAIA מתגאה בארבעה טרמינלים. הם בלתי תלויים זה בזה ונמצאים מרחק נסיעה זה מזה, אז וודאו תמיד את הקצאת הטרמינל שלכם על ידי התייחסות לכרטיס העלייה למטוס שלכם.
טרמינל 1
טרמינל 1 הוותיק של NAIA מטפל בחלק הארי של הטיסות הבינלאומיות ומנהל בערך שישה מיליון נוסעים בשנה. חברות התעופה המתארחות כאן כוללות:
אייר צ'יינה, אסיאנה איירליינס, צ'יינה איסטרן איירליינס, EVA אייר ועוד כמה, כולל טיסות בינלאומיות של פיליפין איירליינס, אך זה כמובן משתנה מידי פעם.
טרמינל 2
טרמינל 2, שמקורה היה טרמינל הבית של Philippine Airlines (PAL), חברת התעופה הראשית של המדינה.
מלבד טיסות פנים PAL, טרמינל 2 מכיל כעת את AirAsia ו-Royal Air Philippines. טרמינל זה חוגג מאה, ומזכה אותו בכינוי "טרמינל המאה".
טרמינל 3
טרמינל 3 החדש והמודרני יותר, התוספת האחרונה של NAIA, עומד כקשר לנוסעים בינלאומיים. הוא מסוגל לקבל 13 מיליון נוסעים, והוא מעוטר בגשר הולכי רגל המקשר לעיר ניופורט, ומציע גישה נוחה למקומות לינה יוקרתיים ולמוקדי פנאי.
נבנה כדי להקל על העומס של טרמינל 1, ספקים בינלאומיים רבים היגרו לכאן. ביניהם:
All Nippon Airways, Cebu Pacific, Delta Air Lines, Emirates ורבים נוספים.
טרמינל 4
טרמינל 4, המבנה המכובד של NAIA, מוכר בדרך כלל כ"טרמינל הפנים הישן". הוא מפעיל קווים לאומיים ואזוריים כאחד, כאשר חברות תעופה כמו AirSWIFT, Cebu Pacific ו-SkyJet מפארות את המסלולים שלה.
אגרות התעופה
750 פזו הוא תשלום היציאה משדה התעופה הבינלאומי, סכום השווה לכ-16$, בעזיבתכם את הפיליפינים, סכום זה כבר כלול בכרטיס ומשדה התעופה סבו 850 פזוס וזה לא כלול בכרסיס.. ליציאה משדות התעופה המקומיים התשלום הוא P200 פזו פיליפינים בלבד ובחלקם התשלום קטן יותר. במרבית המקרים, אם לא כולם המחיר כלול בכרטיס הטיסה ואין צורך לשלם מס זה, אך חשוב לבדוק באלו טרמינלים יש לכם את התשלום הזה ולהכין את התשלום הזה מבעוד מועד.
הגעה לאיי הפיליפינים דרך היבשה
ישנן מספר רב של חברות אוטובוסים המסיעות ליעדים השונים בפיליפינים, בעזרתם תוכלו להגיע ליעדים מרכזיים באי לוזון (וגם לאיים השונים – Roro).
טיסות לפיליפינים!
טיסות בינלאומיות לפיליפינים מגיעות מאיזורים רבים בעולם. החל מטיסות בינלאומיות ממדינות ערב, דרך טיסות ישירות מאירופה ועד טיסות מארצות הברית.
מישראל אין עדיין טיסות ישירות נכון לשנת 2018, אך יש מעברים נוחים וקצרים יותר דרך הונג קונג ובנגקוק, אלו הטיסות הקצרות ביותר יחסית לפיליפינים.
ישנן גם טיסות ארוכות יותר עם מעברים ארוכים יותר, דרך אירופה ומדינות ערב לאלו שלא חוששים לקחת טיסות אלו. כמו כן, טיסות מאירופה מגיעות עם חברות תעופה טובות מאוד לעיתים קרובות אך ריבוי העצירות וזמני ההמתנה מעיבים על איכות הטיסה.
כמה עולה טיסה לפיליפינים? לחץ כאן
טיסות פנים בפילפינים
טיסות פנים בפיליפינים הן בגדול כמו נסיעה באוטובוס בישראל. בגלל ריבוי האיים בפיליפינים והמעברים שמתאפשרים בעזרת מעבורות או מטוסים, ישנן מספר לא קטן של חברות תעופה בפיליפינים, בין אם חברות תעופה גדולות או קטנות.
פיליפין איירליין, סבו פסיפיק ואייר אסיה הן החברות העיקריות לטיסות בינלאומיות ומקומיות אך תוכלו למצוא גם חברות קטנות יותר כמו "זסט אייר", "סי אייר" ו"אייר פיליפין", ברוב המקרים זולות יותר ואיתן תוכלו לטוס ליעדים מקומיים, ישנן חברות קטנות יותר לטיסות פרטיות או ליעדים מיוחדים.
מדריך טיסות פנים בפיליפינים – לחץ כאן
טיסות ליעדים מרכזיים בפיליפינים מתאפשרות בעזרת חברות אלו, אך ישנם יעדים כמו אלנידו אליהן טסה חברה אחת בלבד, ושמה AirSwift, המפעילה מספר מטוסים קטנים יותר ובניהם גם מטוסי בוכנה של כ-80 מקומות, ומבצעת טיסה ישירה לאל-נידו וחזרה למנילה.
ישנן שתי חברות נוספות המפעילות מטוסים ימיים, ובניהם חברה בשם Air-Juan לה קווי טיסות בין מספר איים וגם ממנילה.
הגעה לאיי הפיליפינים דרך הים
שירותי מעבורות מחברות את האיים לאי לוזון (האי המרכזי), תוכלו להגיע במעבורת לרוב האיים אך השייט
ארוך ומייגע ולרוב אינו בטוח כמו טיסה. בקרוב נפרסם רשימה של חברות בהסכם ויעדים.
ניתן לראות במפה זו יעדים שונים בהם מתבצעת הגעה בעזרת מעבורות, המאובזרות בחדרים, איזורי אוכל וכו׳. השהייה בים לא מתאימה לכל אחד, ריבוי השעות ותנועת המעבורת יכולה להעיב על ההגעה, אך בהחלט יכולה להיות מעניינת לביצוע לראות את האיים בדרך ולחוות את השייט.
בין כל איי הפיליפינים תהיה לכם האפשרות להתנייד במעבורות, חלקן בטוחות יותר וחלקן פחות. חשוב לבחור את המעבורות בצורה מושכלת וטובה, בעיקר בגלל היסטורית התאונות הימיות בפיליפינים.
איזורים ויעדים מרכזיים בפיליפינים
האי לוזון, האי המרכזי של הפיליפינים ועליו גם נמצאת בירת הפיליפינים, מנילה.
באי לוזון תוכלו לבקר את טראסות האורז המפורסמות בפרובינציית האיפוגאו, לראות את הקברים התלויים ומערות הקבורה המפורסמות של סגאדה, להינות מטיול ג׳יפים קסום בפרובינציית קלינגה והאיפוגאו, וכמובן את הרי הגעש המדהימים שיש לאיזור זה להציע.
על האי לוזון, תמצאו את מפלי פגסנחאן המיוחדים מאוד, טיול יום מדהים ממנילה אשר ממנו ניתן להגיע לאיזורים שונים בלגונה ולהינות מטיולים נחמדים באיזור פווארטו גלרה המוצעים באמצעות רכבי שטח היוצאים מהבירה מנילה.
האיים האקזוטיים של הפיליפינים
איי הויסאיאס, הוא ריכוז של איים אקזוטיים, איים מפורסמים ופחות אליהם מגיעים תיירים. האיים הידועים באיזור הויסאיאס הם:
האי סבו – משמש בעיקר כתחנת מעבר בין איי הויסאיאס ועליו נמצאת העיר סבו, שנחשבת למנילה בקטן עם עומסי תנועה לא קלים.. מהעיר סבו ניתן לצאת לטיולים שונים כגון: מפגש עם כרישי הלוויתן, קניונירינג, מפלי קווסאן וביקור במואלבואל לשייט בין איים וצלילות.
האי בוהול – מתאים מאוד עבור טיולי משפחות, אי מלא אטרקציות, צלילות מהטובות בפיליפינים ומלונות מפנקים ביותר.
האי בורקאי – רוצים לנפוש, להנות מספורט ימי מגוון ולחגוג בלילות ובימים ללא הפסקה? האי בורקאי הוא ה-מקום בשבילכם.
האי קמיגין – אי קטנטן צפונית לאי מינדנאו, אי עם מספר הרי געש פעילים וטרקים יוצאי דופן, צלילות מדהימות ומפגש עם צדפות ענק. חופים לבנים כסוכר ושלווה…
האי נגרוס – יעד שעדיין לא נחשב פופולארי בעיני המטיילים, אבל תופס תאוצה בשנים האחרונות, על האי אינספור פינות קסומות וחבויות למטיילים המעוניינים להגיע ליעדים שמחוץ לשביל החומוס.
האי סיקיהור – המוניטין של האי אפוף במיסתורין וקסם. בשיחות מלחשות, מדברים על האי כמקום של קוסמים ומכשפות. אבל כל הדיבור על המכשפים, שאמאנים, ערפדים, ויצורים מיתולוגיים אחרים יפסיק ברגע שתגיעו לאי.
בתפריט העליון של האתר ריכזנו עבורכם מידע על הפיליפינים, כולל היעדים המומלצים ביותר.
באיי הויסאיאס תוכלו להינות מאטרקציות כמו שחייה עם כריש לוויתן השנוייה במחלוקת, טיול קניונירינג, ביקור באיים קסומים עם חופים לבנים במהלך טיול שייט, צפייה בקופיף הקטן בעולם הטרשייר ואפילו לחוות את כישופי המכשפות באי המכשפות או כך נקרא בידי רבים.
האי פלוואן – האי פלוואן הוא גן העדן המקומי, בו תמצאו את אל נידו הקסומה ומפרץ בקוויט עוצר הנשימה, את האי קורון אשר לא נופל ביופיו מאל נידו, את פורט ברטון השקטה ו״הזרוקה״ באווירת ״שנטי שנטי״ וכמובן פוארטו פרינססה העיר, בירת האי פלוואן. שם ד״א נמצא גם הנהר התת קרקעי המפורסם אשר זכה לתואר, הפלא השביעי בתבל.. אם אתם רוצים ללכת אפילו קצת יותר רחוק ועמוק, תמצאו שבטים מנותקים אשר לגופם בגדים אותנטים ואף ללא חלק עליון..
בורקאי – גן עדן של ממש
האי פלוואן – כנראה המקום היפה בעולם…
מינדנאו האי הגדול ושנחשב לאי המוסלמי, אליו נאסרה כניסה ע״י גורמים רשמיים רבים בעולם, כולל משרד החוץ בישראל. שם תוכלו לבקר בעיר דבאו הנמצאת בצפון מזרח האי, ונחשבת לבטוחה יותר (חשוב לומר שגם העיר דבאו היא חלק מהאי מינדנאו ולכן הכניסה עדיין על אחריותכם). בדיקות מהסיבה הזו כדאי לקרוא טיפים לטיול בפיליפינים – לפני שמגיעים.
גם האיים קמיגין ושיארגאו נחשבים חלק מהאי מינדנאו ולכן הכניסה היא תחת אחריות המטיילים.
מגוון רחב של מקומות לינה מוצע ברחבי הפיליפינים ומיועדים למטיילים בשטח כמו כן למטיילים המעדיפים בתי מלון ברמת חמישה כוכבים.
רשימת טיפים לטיול בפיליפינים – כל הטיפים הקטנים שמעניין לדעת!
חשמל
טעינת מכשירים אלקטרונים תיעשה ללא שימוש בממיר מתח מכיוון שהחשמל בשקעים הוא 220 וולט (כמו בישראל), אך יש להצטייד במתאם לשקע עצמו המותאם לפיליפינים ובדומה לשקע האמריקאי.
דוגמה למתאמים ששווה לקנות בהגעה לפיליפינים, בכל 7/11 ניתן למצוא ובזול:
ההמלצה היא לרכוש מתאם בינלאומי שיתאים לכם לכל מקום, גם בדרך לפיליפינים, מתאם בדומה לזה:
שפה
אנגלית ופיליפינית (טאגאלוג) הן השפות הרשמיות, אך בפיליפינים ניבים רבים אחרים המאפיינים אזורים שונים ברחבי המדינה (יותר מ-120 ניבים).
דת
הדת השלטת במדינה היא הנצרות. כ-90% מתושבי המדינה הם נוצרים והשאר מדתות שונות.
מזון
המטבח הפיליפיני בשילוב עם ההיספאני מגוון מאוד וניכרות בו השפעות אמריקאיות, סיניות ובכלל מאזור אסיה. אורז מהווה מרכיב עיקרי במטבח הפיליפיני אך לעיתים קרובות יוגשו גם לחם או פסטה.
בהנחה שאתם צמחוניים – המלצה: להוריד את אפליקציית Happy Cow, אפליקציה מעולה למסעדות צמחוניות ברחבי העולם.
שתיה
רצוי מאוד לשתות מבקבוקים סגורים בלבד בכל האיים.
תחבורה
להתניידות במנילה ובערים הגדולות רצוי להוריד את אפיליקציית גראב , ניתן לקרוא עליה ובכלל על אמצעי תחבורה בפיליפינים בעמוד זה: תחבורה בפיליפינים
מבחר טיפים קטנים נוספים:
> כפכפים למקלחות רצוי
> נעליים מתאימות עם סוליה קשיחה בזמן שנורקלינג.
> מעיל גשם / כיסוי למזוודה יכולים להיות אמצעי הגנה מושלם שגשם מגיע פתאום, ומשום מקום
> הגנה מיתושים – ישנו חומר שנקראOFF והוא מעולה נגד היתושים בפיליפינים, אין צורך להביא מישראל שכן ייתכן שהוא לא יהיה אפקטיבי.
> ציוד שנורקל – רצוי להביא חדש ומשלכם, הציוד משומש ועל ידי כל כך הרבה אנשים ורצוי ממש להביא את שלכם.
תקשורת – היכנסו ללינק המצורף – תקשורת בפיליפינים
איזור זמן
בפיליפינים איזור זמן אחד, 8+ GMT
הפרשי שעות ישראל-פיליפינים
כשהשעון הוא שעון חורף בישראל, הפרש השעות הוא 6 שעות קדימה מישראל.
כשהשעון הוא שעון קיץ בישראל, הפרש השעות הוא 5 שעות קדימה מישראל.
מה ללבוש
מומלץ ללבוש בגדים דקים, בגדים חמים מומלץ לקחת לאזורים הרריים.
בעת ביקור בכנסיות ומקדשים, מן הנימוס להימנע מלבוש קצר או חשוף.
מטבע
P1000 ,P1 P10, P20, P50, P100, P200, P500 P0.50 P0.25
טיפים
הנוהג הסטנדרטי הוא 10% של החשבון הכולל, במקרים בהם השירות כלול בחשבון הטיפ הוא אופציונאלי.
לקריאה נוספת ומפורטת על מתן טיפים בפיליפינים לחץ כאן
המכס
מומלץ למלא טופס הצהרת כבודה לפני הבדיקה על מנת להקל על בדיקת המכס.
להלן מוצרים בסיסיים המותרים במכס:* כמות סבירה של בגדים, תכשיטים וכלי רחצה;
2 חבילות של סיגריות או שתי קופסאות של טבק, שני בקבוקי יין.
סבלות
עגלות כבודה זמינות בתשלום קטן לפי מזוודה ובקופה מסודרת.
סבל לחפציכם תוכלו למצוא ללא תשלום, אך מקובל להשאיר טיפ.
שירותים רפואיים
ברוב המקומות ניתן למצוא בתי חולים ורופאים. אך רצוי להגיע לאיזורים מרכזיים לצורך טיפולים מורכבים. ניתן לראות את הרשימה המלאה של בתי החולים בפיליפינים בדף שירותי הבריאות.
מים
בקבוקי מים זמינים בבתי מלונות, אתרי נופש, סופרמרקטים וחנויות כגון 7/11 וכד'.
טיולים לפיליפינים – סוגי הטיולים
ישנן אופציות רבות לטיולים בפיליפינים, ותלויים באורך הטיול, סגנון הטיול וכמובן תקציבים. מרבית המטיילים בוחרים לקחת את המסלול ״הרגיל״, שמכסה את מרבית אתריה הפופולאריים והידועים של הפיליפינים. אתרים שכוללים כאמור את טראסות האורז, את מפלי פגסנחאן והר הגעש תאאל, את מנילה העתיקה וגם את האיים בורקאי, פלוואן ובוהול.
למטיילים עם קצת יותר זמן, אנו בד״כ נוסיף אטרקציות שונות כגון טיולי ג׳יפים מרתקים באי לוזון, טיולי שייט מקסימים בלגונות מטריפות ואיים נוספים עם מסלולים חדשים אותם אנו בונים בכל עונה.
טיולים מאורגנים לפיליפינים
אלו טיולים שבשנים האחרונות הפכו פופולאריים מאוד, וקבוצות רבות מגיעות מישראל לפיליפינים. טיולים אלו בד״כ סטנדרטים ומגיעים למסלול זהה שגם כולל את היעדים הפופולאריים של הפיליפינים. במרבית המקרים מדובר בד״כ בטיולים קצרים שעוברים בחטף ביעדים אלו ״לסמן וי״..
טוריסמו פיליפינו עיצבה מסלולים לטיולים מאורגנים לפיליפינים המאפשרים למטיילים לחוות בצורה טובה ועמוקה יותר את האיזור אליו המטיילים מגיעים, ואת הפרובינציה ואופייה, אופי האנשים וסגנון האוכל המקומי. הדגש הוא בפעילויות המבוצעות במהלך טיולים אלו, גם אם המעבר הוא במסלולים הרגילים יחסית של הפיליפינים.
בטיולים אלו חשוב לנו לקחת המטיילים לחזות בפסטיבלים ידועים, לחוות את המטבח והפולקלור המקומי, וכמובן את הטבע העוצמתי שיש לאיזורים אלו להציע.
עד כאן הטיפים הראשוניים לטיול בפיליפינים.
מעוניינים במידע מפורט יותר על הפיליפינים ועל מדינת הפיליפינים? המשיכו לקרוא כאן למטה וקבלו טיפים רבים על הפיליפינים, על התרבות, מאכלים ועוד המון!
הפיליפינים וחלוקה לאיזורים – רשימה
לפניכם רשימה של היעדים בפיליפינים בחלוקה לשלושת האיזורים המרכזיים. מקווים שקיבלתם מגוון טיפים לטיול בפיליפינים ושהטיול שלכם יהיה פשוט מושלם!
לוזון | ויסאיאס | מינדנאו |
האי פלוואן | סבו | באסילן |
מינדורו | פנאי | ג׳ולו |
האי מסבטה | האי בוהול | האי סמאל |
קטנדואנס | סמאר | האי דינגאט |
מרינדוקה | לייטה | קמיגין |
האי רומבלון | גימראס | שיארגאו |
האי פוליליו | סיקיהור | בוקאס גרנדה |
האי בוריאס | בילירן | האי סרנגאני |
האי טיקאו | האי בנטיאן | איי הצב (turtle) |
האי טביאס | האי קמוטס | |
האי סיבויאן | בורקאי | |
האי בוסואנגה | האי סימירהרה | |
האי קוליון | האי פנאואן |
האי קורון | לימסאוואה | |
האי בלבאק | ||
קבוצת איי בבויאן | ||
בטאנס | ||
קבוצת איי קלמיאן | ||
איי קויו | ||
קבוצת איי קליאאן | ||
למפת איי הפיליפינים |
שבטים בפיליפינים והיסטורית המקורות
מאז העידן הפרהיסטורי ועד ימינו אנו, אכלסו את הפיליפינים אנשים מקבוצות אתניות שונות. כתוצאה מכך הפכו הפיליפינים לבית למספר גדול של קבוצות אתניות שונות. ישנן יותר מ-40 קבוצות אתניות שונות בפיליפינים. כל קבוצה מתהדרת בתרבות ובשפה משלה. את חלק מהקבוצות האתניות הללו ניתן להגדיר כקבוצות שבטיות. אלו הן קבוצות של ילדים שעדיין חיים בדרך המסורתית . כל קבוצה מתגוררת באזור מסוים על אחד האיים.
הרב הניכר של הפיליפינים שייך לקבוצה המלאית והם ידועים בתור פיליפינוס. קבוצות אחרת כוללות את הנגריטוס או הנגרואיד פיגמיס והדומגאטס, המזכירים את שבטי הפפואה בגיניאה החדשה , כמו גם קבוצת מיעוט סינית. הפיליפינוס מתגוררים בעיקר באזורים המישוריים ובשפלה והם מהווים את הקבוצות הנוצריות הגדולות ביותר באסיה. 80% מהאוכלוסיה היא קתולית רומאנית. 5% מוסלמים המרוכזים בעיקר במינדנאו וארכיפלג סולו. כ 2% הם אגליפאיאנס, חברים כנסיה העצמאית הפיליפינית, מעין זרם לאומי קתולי וזאת לצד קבוצות אוונגלי סטיות ופרוטסטנטיות. השפות הרשמיות הן פיליפינו, המבוססת על טגאלוג, ואנגלית. אולם, יחד עם זאת ניתן למצוא כ 70 שפות ילידות הנמצאות בשימוש קבוע. כדי להבין את הקבוצות האתניות השונות הבה נבחן את הפיליפינים כרפובליקה.
מבט מקרוב על המיקום והגיאוגרפיה של הפיליפינים
הרפובליקה של הפיליפינים , אומה הכוללת 7107 איים בשטח כולל של 307,055 קילומטרים רבועים, ממוקמת בקצה הפסיפי של דרום מזרח אסיה. אלפיים מתוך אייה מיושבים. לוזון, האי הגדול ביותר שמהווה שליש מסך כל השטח של הרפובליקה ומאכלס מחצית מכל האוכלוסיה, ממוקם בצפון. מינדנאו, האי השני בגודלו ממוקם בדרום. אורכם של הפיליפינים 1854 קילומטרים מצפן לדרום. הרוחב מקצה לקצה 1107 קילומטרים. אין גבולות יבשתיים, המדינה גובלת במערב בים סין הדרומי, במזרח בים הפיליפיני, בדרום בים סולאוואסי – אינדונזיה ובצפון במיצר לוזון , המפריד את המדינה משכנתה הקרובה ביותר, טאיוואן. המדינות הקרובות ביותר מדרום הן מלזיה ואינדונזיה , ויטנאם וסין הן השכנות הקרובות ביותר על אדמת אסיה.
צמיחת האומה הפיליפינית ,האנשים המכונים פיליפינוס
התושבים הראשונים הגיעו לפי הסברה לאזור כשחצו גשרים יבשתיים שחיברו את האיים אל מלזיה וסין. האנשים הראשונים היו הנגריטוס, שהגיעו לפני עשרים וחמש אלף שנה. מהגרים מאוחרים יותר הגיעו מאינדונזיה. לאחר שהגשרים היבשתיים נעלמו, מהגרים מהינדו-סין הביאו עמם ברונזה ונחושת ובנו את טרסות האורז בבנאווה שבצפון לוזון. הגל הבא הגיע ממלזיה והוא זה שמיוחסים לו פיתוח החקלאות וייבוא של תאו מים כבעלי חיים לעבודה.
פועלים מהגרים סיניים המכונים סאנגליי, הגיעו והתיישבו בפיליפינים. הם התערו בקשרי נישואים עם הפיליפינוס וילדיהם וצאצאיהם נקראו מסטיזו דה סאנגליי. עד המאה 19, אחד הצאצאים המצליחים ביותר מביניהם הפך להיות בעל אדמות עשיר במיוחד. הם יכלו לשלוח את ילדיהם לרכוש השכלה במוסדות העלית שבפיליפינים ובאירופה.
בשנת 1380, החלה התעמולה למען האיסלאם באיי סולו ובמינדנאו, כאשר האיסלם נותר שם בסופו של דבר הדת העיקרית. ההשפעה המוסלמית התפשטה צפונה עד ללוזן, כאשר פרדיננד מגלן הגיע ב 1521 כדי לדרוש בעלות על הארכיפלג לטובת ספרד. מגלן נהרג מיד לאחר מכן כאשר מנהיג מקומי בשם לאפו לאפו סירב לקבל על עצמו את השליטה הספרדית ואת הנצרות. מיגל לופז דה לגפזי הגיע לפיליפינים בשנת 1564 ומיצב את השליטה הספרדית על האזור והפך את מנילה לבירה תחת הכיבוש הספרדי בשנת 1572. מסדרים מטעם הנצרות הקתולית החלו להפיץ את הנצרות ולנצר את האוכלוסיה אולם שבטי סולו ומינדנאו נותרו מוסלמים. הספרדים שלטו באותן שנים באמצעות כרית ברית עם הסולטן של מינדנאו. הספרדים לא ניסו לכבוד את האזורים ההרריים הפנימיים שבחלקים היותר צפוניים של לוזון.
עד לפתיחת תעלת סואץ במאה ה19, הספרדים פתחו את הפיליפינים לסחר חוץ . אירופאים כמו הבריטים, גרמנים וצרפתים התיישבו באיים כדי לעשות עסקים. עד סוף תקופת הכיבוש הספרדי, הקבוצות האתניות הילידות של הפיליפינים החלו לקרוא לעצמם פיליפינוס, מונח שהחל את דרכו כזיהוי עצמי עבור אנשים ממוצא ספרדי שנולדו בפיליפינים. הכיבוש הספרדי והגורם המאחד שבדת הקתולית היו הצעדים הראשונים ליצירת זהות לאומית. פיליפינוס החלו להתעניין בהשגת עצמאות לעצמם במחצית המאה ה19. בשנות ה90 של המאה ה19, החדשות על חוזה ריזאל, הגלייתו לאי מבודד והוצאתו להורג על ידי הספרדים , יצרו קדוש לאומי ונקודת האחזות משמעותית ראשונה עבור אותן קבוצות שחיפשו אחר עצמאות. התקפות חמושות ותעמולה החלו להתגבר ,עד להצלחה ראשונית שאחר כך נחלשה עם הגעתם של כוחות גיבוי ספרדיים. מלחמת אמריקה – ספרד ב 1898 והתבוסה של הצי הספרדי במפרץ מנילה הובילו את המנהיג הפיליפיני אמיליו אגינלדו להכריז על עצמאות מהכיבוש הספרדית. ארצות הברית שילמה 20 מליון דולר לספרדים עבור הפיליפינים בהתאם להסכם פריז. אגינלדו לא קיבל את הכיבוש האמריקאי ונלחם עד שהכוחות הפיליפינים הובסו. ב 1902, הפרו הפיליפינים לשטח אמריקאי ,כאשר הנשיא העתידי ויליאם הווארד טאפט שימש בתור המושל הראשון . במהלך 20 העשורים הבאים היחס האמריקאי כלפי הפיליפינים השתנה והאיים קיבלו מעמד של מושבות ב 1933. העצמאות הובטחה לאחר 12 שנים , כאשר ארצות הברית שמרה על זכויותיה על השארותם של בסיסים צבאיים שלה באזור.
קבוצות אתניות בפיליפינים
הנגריטוס היו הקבוצה האתנית הראשונה שהגיע לאיים השונים של הפיליפינים. הם הגיעו בעקבות העמים האוסטרונסיאניים שהפליגו בסירות במיצר טיוואן כדי ליישב את האיים הפולינזיים, ארכיפלג מלאי ומדגסקר בעידן הפרהיסטורי. בהדרגה אותם עמים עלו במספרם על אוכלוסית הנגריטו. הם נותרו הקבוצה האתנית הדומיננטית היחידה בארכיפלג עד שהסינים החלו להתיישב בחלקים שונים של המדינה במאה ה9, והתערו באמצעות קשרי נישואים עם האוסטרונסיאניים . החל מהמאה ה 16 ועד המאה ה19, כאשר ספרדים , אמריקאים ומקסיקנים הקימו קולוניות באיים, נכנסו לאזור קבוצות זרות נוספות. עם פתיחת תעלת סואץ ב 1800, באו הפיליפינים במגע עם מדינות אירופאיות כמו בריטניה, גרמניה וצרפת. הגירות ממדינות אלו הובילו לעליית במספר הקבוצות האתניות שהתגוררו בפיליפינים. בשנים האחרונות מגיעים למדינה מהגרים נוספים ממדינות נוספות ועל כן הפיליפינים הם כור היתוך של יותר מ 160 קבוצות אתניות שונות.
ביקולאנו – Bicolano
מקורם של הביקולאנו באזור ביקול בדרום לוזון. ישנן מספר שפות מאזור ביקול ובסך הכל כ 3.5 מליון דוברי השפות הללו. שפת הביקול נפוצה במיוחד במרכז ביקול והיא כוללת את הדיאלקטים של נאגה, לגפזי, דאהט ופרטידו. ויראק נחשבת לעתים לשפה נפרדת. הם ידועים בזכות המטבח שלהם שעושה שימוש נפרד בצ'ילי ובחלב קוקוס.
גדאנג – Gaddang
הגדאנג מונים כ 25000 איש. הם יושבים בעיקר בחלק העליון של עמק קגאיאן, במיוחד באיזבלה ובנואבה ויזקאיה עוד טרם הגעת הכובש הספרדי. שפתם קשורה בקשר רחוק לאיבאנאג ויוגאד והיא מדוברת גם בקרב קבוצות אתניות קרובות בפרובינציות של איפוגאו ובפרובינצית ההר.
איבאנג – Ibang
זהוי קבוצה אתנית נוצרית רווחת ומונה קרוב ל חצי מליון איש היושבים בעיקר בפרובינציות של קגאיאן ואיזבלה בעמק קגאיאן שבצפון לוזון. הם מדברים איבאנג, שפה הקרובה קרבה רחוקה ל יוקאנו – llocano.
אילוקאנו – Ilocano
זוהי קבוצה נוצרית השוכנת באזורים הנמוכים ובאזורי החוף של צפון מערב לוזון. את היוקאנו ניתן למצאו פזורים במרכז לוזון באזורים כמו זמבאלס, נואבה אקיג'ה ואורורה, במטרופולין של מנילה וברשויות נוספות במינדנאו. הם מדברים יוקאנו והם מהווים את הקבוצה האתנולינגויסטית השלישית בגודלה בפיליפינים , ומונים כ 8.1 מליון איש. הספרות עממית שלהם נקראת ביאג ני לאם אנג ( חיי לאם אנג), פואמה אפית המכילה נקודות דמיון לרמיאנה.
איבטן – Ivatan
האיבטן , הקבוצה האתנו לינגויסטית השלטת באיי בטאנס שבפיליפינים. יש להם קשרי תרבות קרובים עם האבוריג'ינים הטיוואנים- קאפאמפנגאן. הקאפאמנפנגאן הם הקבוצה האתנו לינגויטסית השביעית בגודלה בפיליפינים. מקורם בפמפנגה שבמישורים המרכזיים של לוזון , מצפון מזרח בטאן ועד דרום מזרח זמבאלס ועד לאזור הדרומי של טרלאק ונואבה אקיג'ה. הדת השלטת היא נצרות. שפתם דבורה על ידי יותר משני מליון איש. בתקופת הכיבוש הספרדי ,פמפנגה הייתה ידועה בתור המקום ממנו יצאו הלוחמים הטובים ביותר. היה גם חיל של בני הקאפאמנפנגאן בצבא הקולוניה שסייע בהגנה על מנילה כנגד הפיראט הסיני לימאון. הם גם סייעו בקרבות כנגד ההולנדים, האנגלים והמסלמים. קאפאמפנגאן , לצד טגאלוג , ממלאים תפקיד חשוב במהפכה הפיליפינית.
פנגסינאן – Pangasinan
הפנגסינאן או הפנגסיננזים הם הקבוצה האתנו לינגוויסטית השמינית בגדולה בפיליפינים. הדת השלטת היא הנצרות ומקורם בגבות הצפון מערבי עם הים של האי לוזון , בעיקר מפרובינצית פנגסינאן וצפון טרלאק, כמו גם באנגט, נואבה אקיג'ה, צפון זמבלס ומערב נואבה ויזקאיה. הם מדברים ומשתמשים בעיקר בשפת הפנגסינאן , אותה מדברים יותר מ 1.2 מליון איש.
סמבאל- Sambal
הסמבאל הם התושבים של פרובינצית זמבאלס והעיר אולונגאפו . הם מהווים חלק ניכר מהאוכלוסיה של פרובינצית זמבלס בצפון איבה. שפתם, סמבאל , קשורה לקאפאמפנגאן.
סובאנון Subanon
סובאנון , או סובאנו, ניקראים גם סובאנן או סובאנון , זוהי מילה שמשמעותה "מהנהר". המונח נובע משורש הסובה ומוספות נון שמעידה על המיקום או מקום המקור. אנשי סובאנון שם קבוצה לא מוסלמית או קהילה ילידית נוצרית באי מינדנאו. קבוצה אתנית זו היוותה את האבוריג'ינים של מערב מינדנאו במיוחד אזורים של חצי האי זמבואנגה שמתחלקים בין פרובינציות שונות כמו זמבואנגה דל סור, זמבואנגה דל נורטה, זמבואנגה סיבוגאי, באזילאן, מיסאמיס אוקסיד נטל ומגיעים גם עד לפרובינצית מיסאמיס אוריינטל. אנשי סובאנון מדברים את שפת הסובאנון.
טגאלוג- Tagalog
הטגאלוג, המתיישבים של אזור מנילה וסביבותיהם, מהווים את אחת הקבוצות הנפוצות ביותר בפיליפינים. שפת הטגאלוג נבחרה כשפה רשמית בפיליפינים בשנות ה30 של המאה ה 20. כיום , פיליפינו, גרסה דה פקטו של טגאלוג נלמדת ברחבי האיים. כ 21.5 מליון איש מדברים טגאלוג בפיליפינים ו 23.8 מליון ברחבי העולם.
ויזאיאן – Visayan
הויזאיאנס הם קבוצה אתנית ילידית של איי ויזאיאן מהאיים הדרומיים ביותר של לוזון ועד לחלקים הצפוניים והמזרחיים של מינדנאו. הם מדברים שפה אחת או יותר מלשונות הויזאיאן , השפות הדבורות ביותר הן סבואנו, היליגאינון וווראי ווראי. קבוצות נוספות מדברות שפות קטנות יותר כמו קפיזנון , קינראי אה, אקלאנון , מאסבאניו, רומבלומאנון סוריגאונון ובוטואנון. הם מהווים את הקבוצה האתנית הגדולה ביותר במדינה ומספרים הגיע ל 33 מליון בשנת 2010.
זאמבואנגואניו- Zamboangueno
הזאמבואנגואניו הם קבוצה אתנו לינגוויסטית מצאצאי האוסטרו-נסיאניים המבדרים קריאולית בבסיס ספרדי. מספרם קרוב למליון איש. הזאמבואנגואניו הם קבוצה אתנית קריאולית של הפיליפינים ומלזיה ומקורם בעיר זאמבואנגה. על פי תיעוד של הספרדים קורב לשליש מהתושבים של העיר זמבואנגה הם בני תערובת ברמה כזו או אחרת של ספרדים והיספאנו- אמריקאים. בנוסף לכך, ערים נבחרות כמו באקולוד, סבו, יואילו וזמבואנגה, שהיוו בית לביצורים צבאיים או לנמלים מסחריים במהלך העידן הספרדי כוללות גם קהילות של מסטיזו. הזאמבואנגואניו מחזיקים בזהות אתנית ואותנטית מובהקת בגלל המסורת ההיסטורית והתרבותית הרציפה שלהם, ובעיקר בכל הנוגע לשפת הזאמבואנגואניו שמבחינה אותם מקבוצות אתניות שכנות.
מורוס – Moros
המורוס משתייכים לילידים מוסלמים ומספרם כ 3.8 מליון איש, הם המירו את דתם במהלך ההתפשטות המסיונרית הגדולה של האיסלם שהגיעה מהודו במאות ה 15 וה 16. הם בעיקר מאלאים ולא מהווים יחידות אתניות או לשוניות. המורוס נתפסים בתור אנשים גאים וחזקים ושומרים על עוינות חזקה וארוכת שנים כלפי הפיליפינו הנוצרים.
לאחר שהספרדים כבשו ב 1564 את הפיליפינים, המורוס ניהלו מלחמה מתמדת, שהמשיכה אפילו לאחר השתלטות האמריקאים ב 1898. במסגרת הרפובליקה הפיליפינים הם נלחמים למען אוטונומיה מאז שנות ה 60 של המאה ה 20, אבל במרבית האזורים בהם חיים המורוס הם מהווים מיעוט ביחס לנוצרים שמתנגדים בכל תוקף לרעיון של ממשלה בהנהגה מוסלמית . הגרילות של בני המורוס שממשיכים להילחם על עצמאות גם במאה ה 21 וזאת למרות מספר הסכמי שלום שנחתמו עם מספר קבוצות. ב 1990 נוצר אזור אוטונומי המכיל ארבע פרובינציות שהתרחב ב 2001 והוא כולל את טאוי טאוי, סולו ובאסילאן ( ארכיפלג סולו) ושתי פרובינציות נוספות כמו גם העיר מראווי במינדנאו.
גרגוריו אגליפאי – Gregorio Aglipay
אגליפאי גרגוריו, איש כמורה פיליפיני. כומר שהצטרף לכוחות המהפכה של אמיליו אגינלדו, הוא הוחרם בשנת 1902. הוא לקח איתו את מאמיניו מהכנסיה הקתולית רומאנית וייסד את הכנסיה הפיליפינית העצמאית. הבישוף אגליפאי גייס מאמינים רבים ומספרם הגיע למיליון איש. הכנסייה שלו ששמרה על מרבית מהמרכיבים של הכנסיה הקתולית, ביטלה את הוידוי ואת הפרישות . לאחר מכן ביססה הכנסיה קשרים ידידותיים עם היוניטריים הדוחים את האמונה בשילוש הקדוש . לאחר מותו של אגליפאי עברה טלטלה קשה על הארגון . ב 1961, התבססה ברית מלאה בין הכנסיה העצמאית הפיליפינית לבין הכנסיה האפיסקופלית האמריקאית. אגליפאי הובס על ידי מנואל קזון בבחירות לנשיאות בשנת 1935.
קבוצות מהגרים בפיליפינים כיום
מספר גדול של מדינות זרות תרמו לגיוון הגדול של קבוצות אתניות בפיליפינים. התורמות העיקריות היו הספרדים, סינים, אמריקאים,ערבים, הודים, קוריאנים, יפנים, יהודים ומכסיקנים.
הקובצות השונות בפיליפינים הם עדות ממשית לתהליך הארוך והמתמשך של הגירה. כאשר אנשים מדתות שונות המדברים מספר רב של שפות שונות. הפיליפינים היא מדינה שמציגה את התמונה האמיתית של הגיוון הגדול במין האנושי.
תכונות ומאפיינים נהדרים של השבטים הפיליפינים
הפיליפינים מאמינים כי חובתו של כל אחד לשמור על כך שהדברים יתנהלו בצורה חלקה. חשוב מאוד לא לבייש את האחר. לתקן אנשי אחרים בציבור נחשב להתנהגות לא נאותה או מקובלת. אנשים רוצים להשיב בחיוב לעל בקשה ולכן הם אומרים בדרך כלל כן כאשר הם בעצם מתכוונים ללא או לאולי. קיימת ההבנה כאשר הבקשה אינה נענית בפועל בגלל שכאשר אומרים לא הדברים עשוי לבייש ברבים את האחר. כאשר מזמינים מישהו לארוחה הוא חייב לסרב, אם הבקשה חוזרת על עצמה שוב, מותר לו להשיב בחיוב להצעה. . מודעות לזמן וניהול זמן אינם חשובים בשיקולים של חיי היום יום. פגישה מתוכננת יכולה להתקיים מאוחר יותר, מאוחר הרבה יותר או אף פעם לא.
פיליפינו הולכים יד ביד או שלובי זרוע עם קרובים או חברים מבני אותו מין כסימן לחיבה וידידות. מנשים מצופה שלא לשכל רגליים או לשתות אלכוהול בציבור. גם לא מקובל שנשים תלבשנה מכנסיים קצרים.
פיליפינו מתגאים ביכולת האירוח שלהם וקבלת האורחים. הם מוכנים לצאת מגדרם כדי לעזור למבקרים או להוביל אותם ליעדם. חשיבות ראשונה במעלה היא להכיר בעמדה של האחר ובתוארו המלא , וחשוב לציין את שמם המלא של האנשים בתהליך ההכרות והצגת העצמי. שפה לא מילולית כמו הצבעה על אנשים עם השפתיים היא אלמנט מפתח בתקשורת. אנשים מברכים אחד את השני על ידי הרמת הגבות. הרמה ממושכת יותר יכולה לשמש כדי לשאול שאלה.
פיליפינוס מאמינים בצורך להיות מקובלים חברתית והם סבורים כי חינוך יכול ליצור ניידות כלפי מעלה. צבע העור, יופי וכסף הם קריטריונים שמגדירים את מעמדו החברתי של האדם. צבע בעיר קשור באינטליגנציה ואדם בעל צבע עור בהיר יקבל קדימות על פני קולגות שלו. מעמדה של המשפחה וקשרים עם לקוחות מועילים לעסקים. פקידי ממשל , חברים אמידים ומנהיגים בקהילה הם הספונסרים של מאות חתונות והטבלות מדי שנה. לקשרים הללו חשיבות גדולה.
ישנו פער בין שני אחוזים של האוכלוסיה הנחשבת לאמידה במיוחד לבין ההמונים שחיים בעוני. המעמד הבינוני מרגיש מחויב מדי למי שנמצאים בעמדת כוח כדי לנסות ולהשיג שינויים חברתיים. האנשים בפיליפינים נהנים מצפייה בכדורסל מקצועי שמשחקות נבחרות אמריקאיות מקצועיות ובקבוצות בליגה המקצועית הפיליפינית. מגרשי כדורסל הם מגרשי הספורט היחידים אותם ניתן למצוא בכל רובע ובית ספר. קרבות תרנגולים הם ספורט פופולארי בקרב גברים.
לתרנגולים יש חרבות מתכת המוצמדות לרגליהם בדיוק מעל לכף הרגל. התחרות נמשכת עד שאחד התרנגולים לא מסוגל עוד להמשיך להילחם או שהוא נמלט. האסטרודום קונטה במנילה משמש הן למשחקי כדורסל מקצועיים והן לקרבות תרנגולים. מה ג'ונג , משחק סיני גם הוא מאוד פופולארי , במיוחד בקרב נשים.
האם אתם מכירים את השפות הדבורות כיום בפיליפינים?
השפות הרשמיות הן פיליפינו, המבוססת על שפת הטגאלוג עם מילים משפות אחרות ואנגלית. מאחר ורק 55 אחוז מהתושבים מדברים פיליפינו באופן שוטף , אנגלית היא השפה הדבורה במכללות, אוניברסיטאות, בבתי משפט ובממשלה. 70-80 הדיאלקטים במדינה מקורם בשפות מאלאיות. שלושה דיאלקטים חשובים מבחינה לאומית והם : סבואנו באיים הדרומיים, יוקאנו בצפון וטגאלוג, השפה של עיר הבירה. כאשר טגאלוג נבחרה כבסיס לשפה הלאומית, הסבואנים סרבו להשתמש בפיליפינו. 'טגאליש' שילוב של פיליפינו ואנגלית , הופכת להיות השפה התקנית. פיליפינוס גאים בכך שמדינתם היא השלישית בגודלה מבחינת מספר האנשים דוברי אנגלית בעולם. פיליפינו אנגלית כוללת מונחים רבים באנגלית בריטית ואוסטרלית. זוהי שפה רשמית שכוללת מילים שכבר אינן נפוצות באנגלית האמריקאית. ספרדית נלמדה כשפת חובה עד 1968 אבל נמצאת בשימוש נדיר למדי כיום. מספרים בספרדית וכמה מלים בספרדית כלולות גם בדיאלקטים שונים.
אוכל בחיי היומיום בפיליפינים
פיליפינוס אינם מחשיבים ארוחה ככזו אם היא אינה כוללת אורז. אורז מאודה פשוט הוא הבסיס לתפריט. לאורז שלושה יבולים בשנה המספקים מספיק אורז לאוכלוסיה והממשלה שומרת על מאגרים נוספים לימי בצורת ומחזור. דגים של מים מלוחים ומים מתוקים מופיעים בתפריט היומי בין אם מומלחים או נאים. דגים, עוף וחזיר בדרך כלל מטוגנים אם כי אנשים הופכים להיות יותר ויותר מודעים לאוכל בריא ובוחרים בשיטות בישול אלטרנטיביות. שום הוא חומר גלם חשוב בבישול כיוון שהוא נחשב לבריא. אוכל פיליפיני אינו חריף. כל המזונות מבושלים על גזיות או על עצים או על תנורי פחם. תחילה מבשלים את האורז מאחר ובישולו לוקח זמן רב יורת. כאשר הוא מוכן הוא מונח על השולחן ואז מכינים את המנות הנוספות ומגישים אותן.
אין שימוש בסכינים לאכילה. מזלגות וכפות כן נמצאים בשימוש. האוכל נאכל בכף. השיטה המסורתית היא להניח את המזון על עלה בננה ולאכול בידיים , שיטה שקיימת בכל רחבי המדינה. מקובל לאכול בידיים גם במסעדות וגם בבתים.
ארוחת הבוקר מוגשת בשעה 6 בבוקר וכוללת מזון שנשאר מערב קודם. לא מחממים אותו. ביצים ונקניקיות מוגשים באירועים מיוחדים. לחמניות קטנות המכונות פאן דה סול נרכשות לעתים מוקדם בבוקר .
בשעות הבוקר המאוחרות ובשעות אחר הצהרים אנשים אוכלים מריינדה. מאחר והפיליפינים אוהבים מתוקים, תערובת של קפה אינסטנט , חלב ממותק וסוכר מוגשים אף הם. קוקה קולה הוא משקה מאוד פופולרי, לחמניות מתוקות, דונטס ומנת נודלס.
ארוחת הצהרים היא ארוחה כללה הכוללת אורז ומנה נוספת, בדרך כלל קדרת בקר או דג. דג, חזיר או עוף מוגשים בארוחת הערב עם מרק עדשים או ירקות. חזיר שומני הוא המועדף. קוביות של שומן חזיר מוזהב נחשבות למעדן.
פירות נפוצים בשפע במהלך כל השנה . מספר סוגי בננה ובהם בננות אדומות וירוקות, מנגו, הפרי הלאומי, מתוק ועסיסי. סלט פירות עם חלב מרוכז וחלב קוקוס מאוד פופולארי באירועים מיוחדים.
ירקות יופיעו חלק ממרק או תבשיל גדרה. אפונה ירוקה ותפוחי אדמה הם מהמאכלים הנפוצים. העלים של קרמוט- תפוח אדמה מתוק, משמשים כמרכיב בסלט או במרק. אובה, מעין תפוח אדמה סגול, משמש כתוספת צבע לאוכל בעוגות ובגלידה. האלו האלו שמשמעותו תערובת הוא קינוח פופולארי שכולל שכבות של גרעיני תירס, גלידה, חתיכות קטנות של ג'לטין , קורנפלקס ושבבי קרח. פאטיס, רוטב דגים מלוח במיוחד נמצא על השולחן כדי להוסיפו למאכלים השונים.
מזון מהיר הופך להיות חלק מהתרבות המקומית, כאשר רשתות לאומיות ובינלאומיות פותחות סניפים בערים ובעיירות כל הארוחות ברשתות המזון המהיר כוללות אורז, אם כי ניתן למצוא גם צ'יפס בתפריט. קטשופ בננה הוא האופציה המועדפת , אם כי רשתות בינלאומיות מגישת קטשופ עגבניות. רשת מקומית בשם Jollibee חדרה לשוק האמריקאי עם פתיחתה של מסעדה בקליפורניה בה מתגוררים מהגרים פיליפינים רבים. החברה מתכננת להתרחב לערים אחרות שבהן יש אוכלוסיה פיליפינית.
מנות מסורתיות בטקסים ובחגים:
לצ'ון , חזיר תינוק שנצלה עד שעורו הופך לחום פריך מוגש באירועים מיוחדים. החלק הפנימי מאוד שומני. רצועות של העור עם השומן נחשבות לחלקים הטובים ביותר. חשיבות המארח והאירוע נמדדים על פי כמות הלצ'ון המוגשת. דם שנוקז מהחזיר משמש להכנת דינוגואן.
אורז דביק עם חלב קוקוס וסירופ קני סוכר עטוף בעלי בננה .
אורז עם גלוטן גדל במיוחד לשם הכנת קינוח מסורתי זה.
ג'ין ובירה לגברים לצד בלוט, ביצת עובר ברווז. בשר כלבים נחשב למעדן בפיליפינים , אם כי אין זה חוקי כיום למכור בשר כלבים בשווקים בגלל מקרים של כלבת שאירעו כאשר אכלו מוחות של כלבים.
מידע על הפיליפינים מתעדכן מעת לעת וזה המקום שלכם לקבל את המידע העדכני ביותר.
מבוהאי!