מפגשים עם כרישי לוויתן בדונסול
מדוע דונסול (ביקול) עדיפה על פני אוסלוב (סבו)
כתבת סרטון על כריש הלוויתן בדונסול
דונסול בסורסוגון הוא מקלט ימי ושליו במחוז החמישי בגודלו בפיליפינים. הוא עשיר במונחים של בעלי חיים ימיים המהווים בין היתר גם מקור מחייה חשוב עבור מרבית תושבי המקום . אולם בשנים האחרונות חלה עלייה גם בענף התיירות , בעיקר הודות למה שהמקומיים נוהגים לכנות כ Butanding , הידועים יותר ככרישי לוויתן. אמנם דונסול אינו המקום היחידי שבו אפשר לפגוש ביצורים ימיים נפלאים אלה, אך רבים יעידו כי זהו המקום הטוב ביותר לעשות זאת.
ההגעה לדונסול , סורסוגון
ישנן מספר דרכים להגיע לדונסול, סורסוגון, אולם הדרך הטובה ביותר להגיע היא בטיסה לעיר לגזפי או לשדה התעופה נאגה (פילי).
הטיסה ממנילה לעיר נאגה או לעיר לגזפי אורכת 30-65 דקות, תלוי בחברת התעופה. 3 עד 4 שעות נסיעה נוספות באוטובוס הנוסע אל סורסוגון ונסיעה נוספת עד לדונסול.
הדרך הארוכה יותר, באוטובוס אינה פשוטה כיוון שהנסיעה באוטובוס אורכת כ12-14 שעות. נשמע כמו כאב ראש רציני, אבל זה לא מפריע למרבית האנשים, במיוחד כי הם יודעים איזו חוויה מופלאה מחכה להם ברגע שיגיעו לדונסול.
הערה:
אם אתם מבקרים ב – Bicol ובמקרה אתם מגיעים מ – Masbate , ישנן מעבורות שיוצרות משם לכיוון פילאר , סורסוגון . מפילאר תוכלו לקחת וואן או ג'יפני לדונסול. תיירים רבים מבקרים לא רק בסורסוגון אלא גם בשכנותיה.
למה לצפות
סיורי תצפית בחודשים ינואר עד מרץ
בהשוואה לאזור של Oslob בו ניתן לראות כ 15 כרישי לוויתן בו זמנית, הענקים העדינים של דונסול פזורים יותר על פני השטח ופחות גלויים. אולם הם כן נוטים להגיע בקבוצות גדולות יותר בין החודשים ינואר למרץ. במהלך חודשים אלו תוכלו לצפות להיות הסנדביץ' שבין שני כרישי לוויתן ענקיים כשאתם סורקים את האוקיינוס באזור של דונסול.
תקנות נוקשות וקווים מנחים לאינראקציה עם לוויתנים
תפיסה מוטעית רווחת לגבי ההנאה והכיף שבאינטראקציה עם כרישי לוויתן. בניגוד לדעה המקובלת, יונקים אלו אינם דומים לחתולים , כלבים או קופים שאוהבים שנוגעים בהם או אפילו מלטפים אותם. ישנם גבולות ברורים שצריך לשים לב אליהם כאשר פוגשים בלוויתנים כחלק מהחוויה יוצאת הדופן הזו.
בעלי חיים בבית הגידול הטבעי שלהם
הנה מספר עובדות והנחיות שצריך להיות מודעים להם במהלך ההרפתקה שתעברו בחברת כריש לוויתן:
- מגע ישיר עם כריש לוויתן. בהשוואה לדולפינים, בעלי חיים אלו פגיעים יותר בפני זיהום של חיידקים כתוצאה ממגע ישיר עם בני אדם. מאחר ואין להם אנטיביוטיקה להלחם בעזרתה בחיידק הפולש , יש סיכוי טוב שהם יחלו ואף ימותו מכך. אפשר להתקרב לכריש לוויתן כמה שרוצים אבל המגע עמם בידיים חשופות אסור בהחלט. מעריצי כריש לוויתן מבינים את הצורך במגבלה זו ועד כמה חשוב שכל התיירים ידבקו בכלל זה.
- האכלה בכפייה של כרישי לוויתן היא אכזרית ומסוכנת. אחת הסיבות הרבות מדוע תיירים ( במיוחד אלו עם מודעות אקולוגית גבוהה) מעדיפים להגיע לדונסול מאשר לאוסלוב וזאת בשל סוגיית האכלת היתר או ההאכלה בכוח. מביני עניין שמו לב להבדל המשמעותי במונחים של נוכחות כרישי לוויתן בין אוסלוב לדונסול. כפי שמתברר בעלי סירות רבים ( תושבים מקומיים) מאכילים בכפייה יצורים אלו כדי ליצור את הרושם שהאזור הומה בכרישי לוויתן כל הזמן.
- שמרו על מרחק בטוח למען בטחונכם ולמען בטחון כרישי הלוויתן. רבות נאמר על הצורך 'להסתכל על התמונה הכוללת' ,ותוכלו ליהנות מכך רק אם תקחו צעד אחד קטן אחורה ותתבוננו על הכרישים במלוא תהילתם ולא עלי ידי שתצמדו אליהם ככל האפשר.
פרקטיקות מוטלות בספק באוסלוב והשפעותיהן על כרישי הלוויתן שחיים באזור
האכלת יתר וצפיפות יתר
בעלי חיים ימיים נודדים צריכים לשמור לע תנועה כדי לשמר ולתחזק את התהליכים הטבעיים שהם עוברים, במיוחד בכל הנוגע לתזונה. בשל פרקטיקה פזיזה ולאמתחשבת של האכלת יתר שמובילה את כרישי הלוויתן לנוע בקצב איטי יותר ולהשאר באזור אחד לתקופות ארוכות, לוח הזמנים הביולוגי שלהם נפגע קשות. בעלי חיים אלו ניזונים מתחתית שרשרת המזון. הם שורדים על בסיס פלנקטון וקריל (סרטנים זעירים) ,כך שאין שום צורך להאכיל אותם בשום צורה שהיא.
שינוי ההתנהגות הטבעית
אם נותנים להם מספיק זמן, בעלי חיים יכולים להתאים עצמם לסביבתם, חדשות הרות גורל עבור כרישי לוויתן. באוסלוב, כרישי לוויתן מתקרבים לסירות במקום לעשות כל מאמץ כדי להתרחק מהן. זוהי תופעה חרגיה למדי כיוון שבדרך כלל כרישי לוויתן נוטים להתרחק ככל האפשר מסיורת ומבני אדם כדרך להגן על עצמם.כאשר ענקים ימיים אלו מגיעים למים זרים, יש סיכוי טוב שהם יתקלו בסירות או בספינות דייגים ויפגעו בעצמם בזמן שהם מתקרבים ואף מתחככים בכלי השייט.
יש עדויות למספר דיווחים על מקרי מוות של כרישי לוותן כתוצאה מכך שהתקרבו יותר מדי לסיורת. השלטון המקומי של דונסול ניסח מספר פרוטוקולים מחמירים במטרה להבטיח את ההגנה והבטיחות של כרישי הלוויתן כדי שהם יוכלו להמשיך להתנהל ברוטינה הטבעית שלהם ללא הפרעה מצד בני אדם.
תזונה לקויה בלתי נמנעת
המנהג להאכיל כרישי לוויתן הופך להיות מעין חרב פיפיות המונחת על צווארם שבסופו של דבר מובילה גם לתזונה לקויה ולתת תזונה. מאחר ויש משאב זמין של 'מזון ' באזור, יצורים אלו אינם נעים לעבר אזורים אחרים באוקיינוס שבהם יש ריכוז לש פלנקטון וקריל. כתוצאה מכך הם תזונתם נפגעת באופן חמור ובסופו של דבר הם אינם מסוגלים לנדוד לאזורים אחרים כלל.
מה הופך את דונסול לבחירה המושלמת לאינטראקציה עם כרישי לוויתן
דונסול, סורסוגון , מתגאה בעצמה לא רק בשל אתרי הטבע בהם נתברכה, אלא גם בכך שהיא שומרת ומגינה באופן מודע על משאבים אלו במטרה להגן גם על הדורות הבאים. אם אתם מדמיינים לעצמכם אינטראקציה עם כרישי לוויתן שכוללת גם מגע ממשי והאכלה ,אזי דונסול היא כפי הנראה לא הבחירה המוצלחת עבורכם.
אולם אם אתם באמת מבינים ומעריכים את כרישי הלוויתן ואת התפקיד החשוב שהם ממלאים בשימור בית הגידול הימי באזור ,אזי דונסול היא היעד המושלם עבורכם.